Polku: » Pellava-aineisia artikkeleita

Takaisin

Öljypellavan viljely on taloudellisesti kannattavaa
Öljypellavansiemenistä valmistetuille elintarvikkeille ja luontaistuotteille on kysyntää. Viljely kattaa noin puolet tarpeesta ja viljelijöitä kaivataan lisää.
Vastikään luodut alan yhteiset laatukriteerit ohjaavat viljelyä ja tuovat markkinoille entistä laadukkaampia tuotteita. Viljelyyn houkuttelevat öljykasvin kilpailukykyinen hinta ja viljelyn ekologisuus. Kuluttajaa kiinnostavat pellavan terveyttä edistävät ominaisuudet: kuitu ja omega-3-rasvahapot.

Öljypellava-ala on laatinut yhdessä laatukriteerit, joiden avulla kiinnitetään entistä enemmän huomiota elintarvikkeena käytettävän öljypellavan laatuun.

- Yhteiset kriteerit selkiyttävät, tukevat ja ohjaavat sopimusviljelynä viljeltävän pellavan viljelyä. Ne luovat selkeät toimintatavat hinnoittelulle ja auttavat laatujärjestelmien rakentamisessa. Myös asiakkaat hyötyvät entistä tasalaatuisemmista ja korkealaatuisista tuotteista, Öljypellavayhdistyksen puheenjohtaja Juho Maula kertoo.

Laatukriteerit on julkaistu uudessa Öljypellavan Viljelyoppaassa*. Opas tarjoaa kattavan tietopaketin sekä viljelyä aloittaville että kokeneille viljelijöille. Oppaassa perehdytään öljypellavan viljelyyn ja sen kannattavuuteen, sadon käsittelyyn ja markkinointiin sekä tärkeimpiin kasvun vaiheisiin. Opas sopii niin neuvontatyöhön kuin opetukseenkin.

Kannattavuus toi voiton Hyvä Sato -kilpailussa

Öljypellavayhdistys voitti Maatilan Pellervon ja Helsingin Yliopiston järjestämän Hyvä Sato viljelykilpailun tänä vuonna. Kilpailuun osallistui seitsemän joukkuetta, jotka oli koottu tutkimuksen, neuvonnan ja maatalouskaupan ammattilaisista. Öljypellavayhdistys viljeli Laser-öljypellavasta huippusadon 1462 euron katteella / hehtaari.

- Toivomme, että kannattavuuden osoittaminen ja menestys Hyvä Sato -kilpailussa rohkaisee entistä useamman viljelijän öljypellavan viljelyyn. Viljelijälle sadon tasainen hinnoittelu tuo taloudellista varmuutta. Vuonna 2010 tavanomaisen öljypellavan viljelyala oli 2600 ha ja luonnonmukaisen 117 ha. Lisäviljelyalaa tarvitaan molempiin, jotta tuontitarve olisi pienempi. Tullin tilaston mukaan Suomeen tuotiin 982 tonnia öljypellavansiemeniä viime vuonna, Juho Maula jatkaa.

Öljypellavan menekki vakaata ja kasvussa

Elintarviketeollisuudessa, kuten leipomoteollisuudessa, öljypellavansiementen ja siitä tehtyjen jalosteiden käyttö on kasvanut viime vuosina. Myös kuluttajat ovat löytäneet tuotteet ruokakaupoista, luontaistuotekaupoista ja apteekeista. Kuluttajatuotteista tutuimpia ovat siemenet, rouheet ja öljy. Kuidun lisäksi kuluttajat kiinnittävät entistä enemmän huomiota omega-3-rasvahappojen saantiin, jota pellavansiemenöljyssä on kasviöljyistä eniten

*Maksuttoman Öljypellavan viljelyoppaan tilaus: www.pellava.fi

Lisätietoja: www.hyvinvointiapellavasta.fi ja www.growprofit.fi
Öljypellavayhdistys, pj Juho Maula, puh. 0400 923 823
30.11.10