Polku: » Pellava-aineisia artikkeleita

Takaisin

Perinteinen pellavansiemen on erinomainen omega-3-lähde
Pellava on ekologinen viljelykasvi. Kaksi kolmesta kuluttajasta osaa yhdistää pellavansiemenet ravintokuidun saantiin ja vatsan hyvinvointiin. Pellavan ansiot terveellisten rasvahappojen lähteenä eivät ole vielä yhtä tuttuja.
Pellavan terveelliset ominaisuudet kiinnostavat ihmisiä, mutta vielä sen käyttö vaatteissa ja erilaisissa teknisissä tarkoituksissa on kuluttajille tunnetumpaa kuin käyttö elintarvikkeena.

Suomalaiset haluavat tehdä terveyttä edistäviä valintoja normaalin ruokavalion puitteissa. Tuoreen Suomessa toteutetun tutkimuksen* mukaan 40-65-vuotiaat naiset ovat edelläkävijöitä terveyden vaalimisessa ravitsemuksen keinoin. Yeisin tapa varmistaa ruokavalion terveellisyys on valita vähärasvaisia tuotteita. Näin tekee kaksi kolmasosaa vastaajista. Puolet vastaajista kiinnittää huomiota myös rasvojen laatuun.

Puolet vastaajista pitää pellavansiementuotteita perinteisinä ja kiinnostavina. Eniten kuluttajia kiinnostavat tuotteet, joissa pellavansiemenet, -rouhe tai -öljy ovat jo valmiina mukana tuotteissa, esimerkiksi leivissä, omega-3-kananmunissa tai margariinissa.

Tutkimuksen mukaan kuluttajat ovat kiinnostuneita pellavansiementen terveellisyydestä ja toivovat niistä lisää tietoa. ?Rasvahappojen osalta tieto ei ole vielä tavoittanut kuluttajia riittävästi. Pellavansiemen on paras omega-3-rasvahappojen lähde, Lisäksi se sisältää molemmat välttämättömät rasvahapot, alfalinoleenihapon ja linolihapon, ja tasapainottaa niiden suhdetta ruokavaliossa?, Öljypellavayhdistyksen puheenjohtaja Matti Sepponen sanoo.

Pellavansiemenet yhdistetään ensisijaisesti vatsan hyvinvointiin ja kuidun lähteeksi. Yli puolet tietää myös ? tai ainakin tunnistaa ? että tuotteet sisältävät omega-3:a ja että ne ovat vaihtoehto kalaöljylle.

Kuiduilla ja rasvan laadulla on merkitystä suomalaisten ruokavalinnoissa. Vastaajista yli kolmannes sanoo käyttävänsä ravintolisiä ruokavaliossaan. Joka neljäs lisää ruokaansa leseitä ja joka viides käyttää terveellisiä rasvahappoja oman normaalin ruokavalionsa tueksi, esimerkiksi kapseleina.

* Tutkimukseen vastasi 1000 18-65?vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Tutkimuksen teetti Öljypellavayhdistys. Sen suunnitteli Kuule Oy ja kenttätyön toteutti Digitieto Oy internet-kyselynä ajalla 4. ? 7.5.2009.

Lisätietoa:
Matti Sepponen, Öljypellavayhdistys
p. 0400 666 569

Tutkimus:
Anne Leppänen, Kuule Oy
p. 040 720 1055


Öljypellavayhdistys on Elintarviketeollisuusliitto ry:n (ETL) toimialayhdistys, joka toimii alan yhteistyöfoorumina ja luo jäsenyrityksilleen lisäarvoa parantamalla niiden toimintaedellytyksiä. Tänä vuonna toteutetaan Öljypellavayhdistyksen Öljypellava tutuksi -menekinedistämishanke, johon rahoitusta myöntää maa- ja metsätalousministeriö. Hanke näkyy kesän ja syksyn aikana radiossa, ja siitä tiedotetaan medialle, asiantuntijoille ja sidosryhmille. Lisätietoja: www.hyvinvointiapellavasta.fi.
16.06.09