Polku: » Pellava-aineisia artikkeleita

Takaisin

Öljypellavalla makua ja terveyttä leipään
Ekologinen pellavansiemen sopii erityisen hyvin leipomoiden käyttöön, sillä se tuo leipään sekä makua, mehevyyttä että hyviä ravintoaineita.
Tiedote 16.8.2010

Öljypellavayhdistys on kehittänyt leipureille reseptejä Sydänmerkki-kriteerit täyttävien leipien leivontaan. Sydänmerkki-leipä on leipomon keino erottautua. Merkki on tae ravitsemuksellisesti laadukkaista tuotteista ja auttaa kuluttajia tekemään parempia valintoja.

Leipomoteollisuudessa öljypellavan käyttö on vielä melko vähäistä, eikä vähäsuolaisia, Sydänmerkki-kriteerit täyttäviä leipiä ole kovin paljon tarjolla.

- Tuomme nyt ideoita leipomoiden oman leipävalikoiman kehittämiseen öljypellavatuotteiden avulla. Muutaman esimerkkireseptin avulla olemme havainnollistaneet, miten vaivattomasti öljypellavaa voi käyttää Sydänmerkki-kriteerit täyttävän leivän leivonnassa, Öljypellavayhdistyksen puheenjohtaja Juho Maula kertoo.

- Kuluttajat kyllä tunnistavat perinteisen pellavan, mutta toivovat saavansa pellavansiemenet valmiissa elintarvikkeissa, erityisesti leivissä. Kuluttajat yhdistävät pellavansiemenet useimmin ravintokuidun saantiin ja vatsan hyvinvointiin. Yhtä yleisesti ei kuitenkaan tiedetä, että pellavansiemen sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja ja lignaaneja, Maula jatkaa.

Reseptit Öljypellavayhdistykselle on kehittänyt pitkään leipurina ja alan opettajana toiminut Pauli Välimäki.

- Öljypellava on erinomainen ja hyvänmakuinen raaka-aine sekä tumman että vaalean leivän leivontaan. Pellavarouhe ja rikottu pellavansiemen parantaa taikinan leipoutuvuutta ja sitoo siihen hyvin vettä, mehevöittäen leipää ja auttaen sitä säilymään pidempään, Välimäki toteaa.

Öljypellavaa käytetään elintarviketeollisuudessa eniten siemenenä. Vaihtoehtoja löytyy myös rouheesta, öljystä ja erilaisista jakeista, joista pellavan terveelliset ravintoaineet saa lisättyä kätevästi tuotteisiin ja edelleen kuluttajien ruokavaliota parantamaan. Kokonaiset pellavansiemenet kulkeutuvat lähes sellaisenaan ruoansulatuksen läpi, mutta rouheista ja muista tuotteista, joissa kuori on rikottu, elimistö saa hyödykseen kaikki ravintoaineet. Öljypellava sopii myös gluteenittomaan leivontaan.

Kuluttajat toivovat lisää vähäsuolaisia leipiä

Sydänmerkki auttaa kuluttajia tekemään parempia valintoja. Leivän kriteereitä Sydänmerkin saamiseksi ovat riittävä kuitupitoisuus (vähintään 5 %) ja alhainen suolapitoisuus (korkeintaan 0,7 %). Myös rasvan määrä ja laatu pitää olla kohdallaan.

- Nyt kehitetyt reseptit on laskettu ravitsemukselliselta koostumukseltaan Sydänmerkki-kriteerit täyttäviksi. Perusreseptejä voi jokainen leipomo muokata omaan tuotantoonsa sopivaksi ja näin hakea tuotteilleen Sydänmerkin käyttöoikeuden. Nähtäväksi jää, kuinka pian Leipuripäivillä esitellyt ideat näkyvät tuotevalikoimissa, Välimäki sanoo.

Lisätietoja:
www.hyvinvointiapellavasta.fi

Juho Maula, Öljypellavayhdistyksen puheenjohtaja
p. 0400-923823.


Öljypellavayhdistys on Elintarviketeollisuusliitto ry:n (ETL) toimialayhdistys, joka toimii alan yhteistyöfoorumina ja luo jäsenyrityksilleen lisäarvoa parantamalla niiden toimintaedellytyksiä. Yhdistyksen Öljypellava tutuksi -menekinedistämishanke jatkuu toista vuotta. Sitä rahoittaa yritysten lisäksi maa- ja metsätalousministeriö. Lisätietoja: www.hyvinvointiapellavasta.fi


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Leipäohjeet leipomoille:


Ruis-pellavaleipä

Raski:
100 g raskin juurta
1500 g vettä 28˚C
1000 g ruisjauhoa, karkea

Anna raskin käydä 16-20 tuntia lämpimässä.

Taikina:
2500 g raskia
5000 g vettä 28˚C
1000 g rikottuja, paahdettuja pellavansiemeniä
5000 g ruisjauhoa
200 g hiivaa
80 g suolaa

Sekoita vesi ja rikottu pellavansiemen ja anna seistä 15 min. Tee kaikista aineista taikina ja anna levätä noin tunti. Paloittele ja leivo pyöreitä tai pitkiä leipiä.
Nostata ja paista leivät 220-230˚C. Paistoaika noin 1 tunti. Paistohöyrytys.

Seuraavat ravitsemukselliset tulokset saavutat, kun paistohäviö on 20 %.
100 g sisältää: Energiaa 980 kJ/ 230 kcal, proteiinia 8 g, hiilihydraattia 38 g, rasvaa 5,5 g, josta omega-3:a: 2,7 g, kuitua 10,8 g, NaCl 0,7 g, Na 280 mg.

Pellava-kauraleipä

Vehnäraski:
100 g vehnäraskin juurta
3100 g vettä 28˚C
1850 g vehnäjauhoa
300 g vehnärouhetta

Anna raskin käydä lämpimässä noin 16 tuntia.

Taikina:
5250 g vehnäraskia
6200 g vettä 24˚C
2000 g kauralesettä
1000 g pellavansiemenrouhetta
8000 g vehnäjauhoa
500 g pellavaöljyä
500 g hiivaa
130 g suolaa
300 g sokeria

Sekoita vesi, kauralese ja pellavansiemenrouhe ja anna seistä 15 min. Vaivaa kaikista aineista melko pehmeä taikina ja anna taikinan levätä ainakin ½ tuntia. Paloittele ja leivo käsittelemällä palaa mahdollisimman vähän ja jauhon avulla, pitkiä leipiä pelleille.

Nostata hyvään nousuun. Pinnan voi viiltää ennen nostatusta.
Paista noin 30 min 220˚C.

Seuraavat ravitsemukselliset tulokset saavutat kun paistohäviö on 15 %
100 g sisältää: Energiaa 1010 kJ/ 240 kcal, proteiinia 8,6 g, hiilihydraattia 40 g,
sokeria 0,9 g, rasvaa 4,7 g, josta omega-3:a: 2,5 g, kuitua 5,4 g, NaCl 0,6 g, Na 260 mg.

16.08.10