Polku: » Pellava-aineisia artikkeleita

Takaisin

Öljypellavassa on runsaasti kuitua ja kasviöljyistä eniten omega-3-rasvahappoa
Pellavansiementä on käytetty kautta aikojen edistämään ja rauhoittamaan vatsan toimintaa. Nykyisin öljypellava kiinnostaa kuitujen lisäksi myös rasvahappo-koostumuksensa vuoksi.
Pellavansiemenöljyssä on kasviöljyistä eniten omega-3 -rasvahappoja. Ne liitetään tutkimuksissa kolesterolitason alentamiseen, sydämen hyvinvointiin ja aivojen toimintaan.

Pellavan hyvinvointivaikutukset perustuvat siementen sisältämään ravintokuituun, lignaaneihin sekä rasvahappoihin. "Jo pari lusikallista rouhetta päivässä täydentää mukavasti kuidun ja omega-3 -rasvahappojen saantia", laillistettu ravitsemusterapeutti Taina Luova toteaa.

Öljypellavansiemenet ovat erinomainen kuidun lähde. Kahdesta ruokalusikallisesta saa jo viidenneksen päivän kuidun tarpeesta. Rouheesta saa kuidun lisäksi tärkeitä rasvahappoja, proteiinia sekä vitamiineja ja kivennäisaineitä.

"Öljypellavan rasvan laatu on erinomaista ja erityisen tärkeää niille, jotka eivät syö kalaa kovin usein. Pellavansiemenöljy sisältää molemmat ihmiselle välttämättömät rasvahapot, joita ovat alfalinoleeni- ja linolihappo. Se on kasviöljyistä paras omega-3-rasvahappojen lähde. Pellavansiemenöljyssä on alfalinoleenihappoa ( ALA) noin 59%, kun sitä on rypsiöljyssä vain noin 11%, Luova kertoo."

Pellavansiementä ruokapöytään

Pellavansiementuotteet sopivat nykyiseen hyvinvointia ja ekologisuutta suosivaan ruokatrendiin. Kuluttajille tutuimpia tuotteita ovat siemenet, öljy ja pellavansiemenrouhe sellaisinaan. Näiden lisäksi pellavansiementä on saatavilla jauheina, rakeina, pellavan-siemenöljykapseleina ja valmiina jauhosekoituksina yhdistettyinä esimerkiksi marja-jauheisiin. Valmiissa elintarvikkeissa öljypellavaa käytetään mm. leivissä, pastassa, omega-3-kananmunissa ja margariinissa.

Pellavaa voi sekoittaa myslin, viilin, jogurtin, marjakiisselin, smoothien tai vaikka pirtelön joukkoon. Leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa siemeniä ja rouheita voi käyttää leipä- ja piirakkataikinoihin, puuroihin, salaattiin tai esimerkiksi mureketaikinaan. Pellavansiemen-öljy ei kestä kuumentamista.

Lisätietoa Hyvinvointia pellavasta -hankkeen viestintä:

Taina Luova, THM, laillistettu ravitsemusterapeutti, p.050 364 1980
Elina Antila, KtaO, MBA, p.040 548 3838
09.11.10