Polku: » Pellava-aineisia artikkeleita

Takaisin

Öljypellavan viljelyalaa tarvitaan lisää, luomupellavasta huutava pula
TIEDOTE 27.11.2
TIEDOTE 27.11.2013
Öljypellavayhdistys

Öljypellavan kysyntää olisi yli tuhannelle lisähehtaarille. Öljypellavayhdistykseen kuuluvat öljypellavan kotimaiset jalostajat ovat huolissaan raaka-aineen saatavuudesta. Tuontiöljypellavaa on tarjolla, mutta kotimaassa viljellyllä öljypellavalla on selkeä lisäarvo sekä parempi öljyn laatu.

Viime vuosina öljypellavan viljelyala on ollut 1000?1800 ha. Erikoiskasvien viljelyn uskotaan jälleen kiinnostavan viljelijöitä, kun viljan hintakehitys on tasaantunut. Kaikki kotimaassa tarjottu pellava on ostettu jalostukseen, ja lisäksi on jouduttu tuomaan vielä toinen puoli lisää.

Lisäviljelyalaa tarvitaan tavanomaiseen viljelyyn ja luomuviljelyyn, jotta tuontitarve olisi pienempi. Tullin tilaston mukaan Suomeen tuotiin 1500 tonnia öljypellavansiemeniä vuonna 2012 muuhun kuin kylvötarkoituksiin. Tämä vastaa reilua tuhatta viljelyhehtaaria.

? Erityisesti luomupellavasta on huutava pula, kertoo viljelypäällikkö Heikki Lahti-Kala ja toivoo lisää luomuviljelijöitä etenkin Pohjanmaalle ja Etelä-Suomeen.

? Sopimusviljelyn lisäetuna on varmuus, kun hinta ei heilahtele pörssihinnan mukaan, kiteyttää Öljypellavayhdistyksen puheenjohtaja Ville Kauppinen ja jatkaa, että yritykset tekevät viljelysopimuksia, joissa kaikki ehdot sovitaan etukäteen.

Öljypellavan viljelyn etuna on hyvä tuotto, joka saadaan pienillä viljelypanoksilla ja pienellä työmäärällä. Öljypellava vaatii lannoitteita puolet vähemmän kuin vilja. Myös kasvinsuojeluaineiden tarve on selkeästi pienempi. Öljypellavan viljelystä on saatavilla helppolukuinen opas, jonka toivotaan vahvistavan viljelijöiden kiinnostusta myös pellavan myönteisiin viljelykiertoa parantaviin vaikutuksiin. Lisää viljelytietoa ja kylvösiemeniä saa ottamalla yhteyttä suoraan öljypellavaa jalostaviin yrityksiin.

? Öljypellavasta valmistetuille elintarvikkeille ja luontaistuotteille on kasvavaa kysyntää. Korkean kolesterolin taltuttamiseen saa tutkitusti apua pellavaöljystä. Kaksi teelusikallista päivässä sisältää tärkeää alfalinoleenihappoa niin paljon, että se auttaa alentamaan veren kolesterolipitoisuutta. Pellavaöljy on hyvä ja ekologinen vaihtoehto kalaöljyille. Lisäksi kaksi ruokalusikallista pellavansiemeniä tai -rouhetta päivässä riittää antamaan mainion kuitu- ja omega-3-rasvahappolisän, kertoo toimialapäällikkö Elisa Piesala Elintarviketeollisuusliitosta.

Lisätietoja:
Öljypellavayhdistys, puheenjohtaja Ville Kauppinen, p. 0400 324 031
Elintarviketeollisuusliitto ry, toimialapäällikkö Elisa Piesala p. 040 754 68 24
Linseed Protein Finland Ltd, viljelypäällikkö Heikki Lahti-Kala, p. 0400 166 162

Öljypellavan viljelyopas ja muuta tietoa: www.pellava.fi

Öljypellavayhdistys on Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimialayhdistys, joka toimii alan yhteistyöfoorumina ja luo jäsenyrityksilleen lisäarvoa parantamalla niiden toimintaedellytyksiä. Yhdistyksen jäseninä ovat: Elixi Oil Oy, Oy Linseed Protein Finland Ltd, Neomed Oy ja Sini-Pellava Oy.


Elintarviketeollisuus on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala. Elintarviketeollisuudessa työskentelee 32 500 henkeä. Alan tuotannon bruttoarvo on 11,3 miljardia euroa ja jalostusarvo 2,5 miljardia euroa. Koko elintarvikeketju työllistää Suomessa noin 300 000 henkeä eli noin 12 prosenttia työllisestä työvoimasta. Elintarvikeviennin arvo on 1,5 miljardia euroa ja tuonnin 4,3 miljardia euroa. Koko elintarvikeketju työllistää Suomessa lähes 300 000 henkeä eli noin 12 prosenttia työllisestä työvoimasta.

Elintarviketeollisuusliitto on elintarviketeollisuuden elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö, joka luo Suomessa toimivalle elintarviketeollisuudelle kilpailukykyiset toimintaedellytykset. Liiton 270 jäsenyritystä ja kaksi järjestöjäsentä edustavat elintarviketeollisuutta kattavasti.

ELINTARVIKETEOLLISUUSLIITTO ry
Finnish Food and Drink Industries´ Federation
PL 115 / P.O. Box 115 (Pasilankatu 2), FI-00241 Helsinki
Tel. +358 9 148 871 ?Fax +358 9 1488 7201
www.etl.fi ? www.twitter.com/ETL_fi
27.11.13