Polku: » Pellava-aineisia artikkeleita

Takaisin

Pellava sopii ruokapöydässä muuhunkin kuin lautasliinoihin
Pellava on kaikille tuttu kodin tekstiileissä, vaatteissa sekä maaleissa, mutta harva tietää, kuinka monipuolinen ravinnonlähde se lautasella on.
Pellavasta saa paljon tärkeitä rasva-happoja ja kuituja, joiden merkitys myös laihduttajien pitäisi muistaa. Mutta miten pellavaa voi käyttää?

Moni tietää, että pellavaöljyä käytetään maaleissa, mutta harva sen sijaan tietää, miten mietoa, pähkinäisen makuista pellavaa voidaan käyttää myös ravinnossa, ja kuinka monipuolinen ravintolisä se on.

? Pellava on todella erinomainen raaka-aine. Sen sisältämillä ravintoaineilla on merkitystä kolesterolin alentamiseen ja verensokerin ylläpitoon. Pellavan tärkeät ravintoaineet myös ennaltaehkäisevät kroonisia sairauksia, kuten esimerkiksi kakkostyypin diabetesta, hormoniperäisiä syöpiä sekä sydän- ja verisuonitauteja, ravitsemusasiantuntija Pia Rautio kertoo.

Kalaa karttaville rasvahapot pellavasta

Pellava taipuu moneen käyttöön: valmiisiin elintarvikkeisiin tai ravintolisäksi. Pellavaa on saatavilla siemeninä, rouheena, jauheena, pellavansiemenöljykapseleina, öljynä ja valmiina jauhesekoituksina yhdistettyinä marjajauheisiin tai soijajauhoon. Pellavaa voi sekoittaa myslin, viilin, jogurtin, marjakiisselin, smoothien tai vaikka pirtelön joukkoon.

? Pellavasta valmistuu kätevä väli- tai iltapala. Rouheet ovat varsinaisen terveellistä pikaruokaa. Mikä olisi sen parempi aamun aloitus tai terveellinen välipala kuin marjainen pellavasmoothie!

Pellavan rasvan laatu on erinomaista ja etenkin tärkeää niille ihmisille, jotka eivät syö kalaa kovin usein. Pellavan sisältämät rasvahapot ovat sellaisia, joita ihmisen elimistö ei pysty itse valmistamaan, mutta ne ovat silti välttämättömiä.

? Pellavansiemen on paras omega3-rasvahappojen lähde. Se sisältää molemmat monityydyttämättömät rasvahapot, joita ovat alfalinoleeni- ja linolihappo.

Laihduttajienkin olisi muistettava kevyessä ruokavaliossa, ettei rasvoja pidä kokonaan unohtaa.

? Tärkeitä rasvahappoja tarvitaan solukalvojen rakennusaineina. Jos saamme liian vähän tarpeellisia rasvahappoja, näkyy se heti ihossa, hiuksissa, limakalvoissa ja monissa muissa ongelmissa. On tutkittu, että laihduttaessa paras tulos saavutetaan silloin, kun ravinnossa on paljon hyviä rasvoja, ravitsemusasiantuntija Rautio muistuttaa.

Paljon kuitua vatsalle

Tärkeiden rasvojen lisäksi pellavalla voi täyttää noin 25 prosenttia päivittäisestä kuiduntarpeesta. Se sopii myös keliaakikoille hyvänä kuitulisänä. Monet ihmiset länsimaissa kärsivät suolen heikosta toiminnasta ja ajoittaisesta ummetuksesta. Pellavansiemenrouhe liuotettuna on parhaita ummetuksenhoitolääkkeitä.

? Varsinkin vanhuksille annetaan usein ummetuslääkkeitä, joihin suoli tottuu nopeasti. Luonnonmukainen ja edullinen pellavarouhe olisi kuitenkin paras lääke ummetukseen, ravitsemusasiantuntija Pia Rautio toteaa.

Kuuntele ravitsemusasiantuntija Pia Raution haastattelu.
29.09.09