Polku: » Pellava-aineisia artikkeleita

Takaisin

Öljypellavatuotteet matkalla kohti terveysväitettä
Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSAn) tieteellinen lausunto, jonka mukaan alfalinoleenihapolla on hyvä vaikutus veren kolesteroliarvoihin, oli hyvä uutinen öljypellavatuotteille ja Hyvinvointia pellavasta -hankkeelle.
Jatkorahoituksen turvin etenevä hanke edistää öljypellavatuotteiden käyttöä osana terveellistä ruokavaliota.

Euroopan Elitarviketurvallisuusviranomainen EFSA on puoltanut vasta muutaman terveysväitteen käyttöä. Sen asiantuntijat pitivät riittävänä näyttöä, jonka mukaan 2 g alfalinoleenihappoa (=ALA) päivässä auttaa ylläpitämään veren normaalia kolesterolitasoa. Öljypellavatuotteilla kolesterolivaikutus saavutetaan, kun käyttömäärä on 3,5 g eli teelusikallinen pellavansiemenöljyä päivässä.

Öljypellavan erikoisuus on sen rasvahappokoostumus. Missään muussa kasviöljyssä ei ole yhtä paljon omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa. Pellavansiemenöljyssä sitä on 59 prosenttia. On hienoa, että öljypellavassa olevan alfalinoleenihapon hyvät vaikutukset veren kolesteroliarvoihin saavat virallista tunnustusta, Öljypellavayhdistyksen puheenjohtaja Juho Maula sanoo.

Ennen kuin terveysväitteitä voidaan kuitenkaan käyttää tuotteissa, joudutaan vielä odottamaan väitteen EU-lainsäädäntökäsittelyn päättymistä ja asetusta, joka kertoo lopullisesti terveysväitteen käyttöehdot sekä sallitun sanamuodon.

Aiemmin ALA oli vain toinen ihmisille välttämätön yleishyödyllinen rasvahappo, josta saatiin elimistölle raaka-aineita muodostaa pidempiketjuisia omega-3-rasvahappoja. Nyt kun tutkimustietoa on saatu lisää, sillä näyttää olevan oma itsenäinenkin roolinsa sydänterveyden kannalta.

Hyvinvointia pellavasta -hanke jatkuu

Öljypellavan käyttöä ja hyviä ominaisuuksia tehdään tänä vuonna tutuksi tiedotuksen ja tapahtumiin osallistumisen avulla. Öljypellavayhdistys jatkaa hankkeen viestinnän yhteistyötä Kuule Oy:n asiantuntijoiden kanssa.

Hyvinvointiapellavasta.fi -sivustolle tulevien uusien osioiden kautta voi seurata mm. pellavan kasvua pellolla, kysyä ravitsemusterapeutilta pellava-aiheisia kysymyksiä ja osallistua kilpailuihin. Hanke näkyy alkusyksystä ammattilaistapahtumissa, muun muassa Leipuripäivillä. Nykyisiä ja uusia öljypellavan viljelijöitä koulutetaan, jotta voidaan vastata kasvavaan kysyntään.

Hankkeen tammikuussa 2010 teettämän tutkimuksen mukaan juuri öljypellavan terveellisyys kiinnostaa kuluttajia, mutta tietoa halutaan lisää. Kuitu ja välttämättömät rasvahapot kiinnostavat eniten 40 - 65-vuotiaita naisia ja rasvan laatu eniten samanikäisiä miehiä. Vastaajat olivat iältään 18 ­ 65-vuotiaita suomalaisia.

Lisätietoja:

www.hyvinvointiapellavasta.fi
Juho Maula, Öljypellavayhdistyksen puheenjohtaja
p. 0400-923 823


Öljypellavayhdistys on Elintarviketeollisuusliitto ry:n (ETL) toimialayhdistys, joka toimii alan yhteistyöfoorumina ja luo jäsenyrityksilleen lisäarvoa parantamalla niiden toimintaedellytyksiä. Yhdistyksen Öljypellava tutuksi -menekinedistämishanke jatkuu toista vuotta. Sitä rahoittaa yritysten lisäksi maa- ja metsätalousministeriö.
27.04.10