Polku: » Pellava-aineisia artikkeleita

Takaisin

Uusin tiedote
Öljypellavan suositusmäärät Evira
Öljypellavan hyvistä kuiduista useita tutkimuksia

Pellavansiemenen sisältämien kuitujen hyvinvointia ja ruoansulatusta edistävistä vaikutuksista on julkaistu useita tutkimuksia. Myös alfalinoleenihapon terveyshyödyistä on julkaistu tutkimuksia.
Yhdessä ruokalusikallisessa pellavansiemeniä on 55 kcal, 5 g ravintokuitua ja 2,300 mg alfalinoleenihappoa, joka on omega-3 rasvahappo. ALA:n on todettu madaltavan riskiä sairastua tulehdussairauksiin kuten nivelreumaan, diabetekseen ja sydäntautiin. Lisäksi pellava on hyvä magnesiumin, tiamiinin ja seleenin lähde. Pellavansiemeniä, rouheita tai muiden öljykasvien siemeniä voi käyttää päivittäin turvallisesti 1-2 rkl, mikä täydentää hyvin tärkeiden ravintoaineiden saantia osana monipuolista ruokavaliota.
Pellavan kuidut aktivoivat suoliston normaalia toimintaa. Liukenematon kuitu (2/3 pellavan kuidusta) tuo apua ummetukseen. Liukoinen kuitu (1/3 pellavan kuidusta) tasapainottaa aterian jälkeen veren sokerin nousua ja lisää kylläisyyttä. Lisäksi pellavan kuitu auttaa kolesterolitasapainon ylläpitämiseen sitoen sappihappoja.
Öljypellava sisältää antioksidanttia nimeltään lignaani, ja sitä on pellavassa 800 kertaa enemmän kuin ruisleivässä tai puolukassa. Hyvät bakteerit suolistossa käyttävät lignaania ja se imeytyy verenkiertoon. Verenkierrossa lignaani ehkäisee plakin muodostusta verisuoniin ja auttaa alentamaan huonoa LDL-kolesterolia. Lignaani vaikuttaa edullisesti myös sokeriaineenvaihduntaan.
Yhdistelmä lignaania, kuitua ja omega-3 rasvahappoa on eri tutkimuksissa yhdistetty suojaavaksi tekijäksi sydän- ja verisuonitauteja vastaan, sekä alentavan riskiä eturauhassyöpään ja rintasyöpään.
Pellavassa on merkittävästi myös proteiinia eli 20 -25 % ja hiilihydraatteja vain noin 4 prosenttia.
Pellava sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja.
Asiakkaille kannattaa suositella kotimaisia pellavatuotteita, sillä niiden laatu tunnetaan ja valmistajat ovat suunnitellun ja raportoidun elintarvikevalvonnan piirissä. Kotimaisia valmistajia ovat Elixi Oil Oy, Linseed Oy ja Sini-Pellava Oy.
__________________________________________________________________________
Mietityttääkö pellava kadmiumin lähteenä ja voiko tuotteita suositella asiakkaille?

Evira uudisti vierasaineisiin liittyviä sivuja syksyllä 2015 aiempaa informatiivisemmiksi.
https://www.evira.fi/yhteiset/vierasaineet/tietoa-vierasaineista/raskasmetallit/kadmium/
Kohtuullinen pellavatuotteiden käyttö osana monipuolista ruokavaliota on turvallista huolimatta siitä, että usein vain pellavansiemenet on yhdistetty kadmiumin saantiin. Nyt Eviran sivuilla kerrotaan, että vähäisiä kadmiumpitoisuuksia on käytännössä kaikissa elintarvikkeissa. Esimerkiksi viljatuotteiden korostuminen kadmiumin lähteinä johtuu siitä, että niitä käytetään usein ja suuria määriä. Kadmiumpitoisuudet viljoissa ovat Suomessa matalat, ja Eviran riskinarviointiin kootun aineiston perusteella keskimäärin pienemmät kuin Keski-Euroopassa mitatut pitoisuudet. Kadmium sitoutuu proteiinifraktioon, mutta maaperissä ja kasvien ominaisuuksissa on eroja, jotka vaikuttavat kadmiumin imeytymiseen ja varastoitumiseen kasvin eri osiin. Suomessa viljeltäviin öljypellavalajikkeisiin ja viljelyolosuhteisiin on kiinnitetty huomioita siementen laadun ja turvallisuuden parantamiseksi jo vuosien ajan.
Toinen hyvä riippumaton lähde on EFSA:n 2012 julkaisema raportti ihmisten kadmiumin saannista Euroopassa. Alla olevasta linkistä avautuva tiivistelmä jo kertoo olennaisen. Keskeiset saantilähteet ovat viljavalmisteet, kasvikset, tärkkelyspitoiset juurekset, lehtivihannekset sekä mm. suklaa. Öljykasveista soija on merkittävin johtuen suurista käyttömääristä. Öljypellavaa ei raportissa mainita. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2551
______________________________________________________________________

EFSA on hyväksynyt alfalinoleenihappoon liittyvän terveysväitteen
Suotuisa veren kolesterolitasoa normalisoiva vaikutus saavutetaan nauttimalla päivässä 2 g alfalinoleenihappoa: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:FI:PDF

Hyvää syksyn jatkoa,
terveisin
Elisa Piesala
Öljypellavayhdistyksen asiamies


Pellavaan liittyviä julkaistuja tutkimuksia:
Adolphe, J.L., et al., Health effects with consumption of the flax lignan secoisolariciresinol diglucoside. The British journal of nutrition, 2010. 103(7): p. 929-38.
Bergman Jungestrom, M., L.U. Thompson, and C. Dabrosin, Flaxseed and its lignans inhibit estradiol-induced growth, angiogenesis, and secretion of vascular endothelial growth factor in human breast cancer xenografts in vivo. Clinical cancer research: an official journal of the American Association for Cancer Research, 2007. 13(3): p. 1061-7.
Bloedon LT, Balikai S, Chittams J, Cunnane SC, Berlin JA, Rader DJ, et al. Flaxseed and cardiovascular risk factors: Results from a double blind, randomized, controlled clinical trial. J Am Coll Nutr. 2008;27(1):65-74.
Chen, J., et al., Dietary flaxseed interaction with tamoxifen induced tumor regression in athymic mice with MCF-7 xenografts by downregulating the expression of estrogen related gene products and signal transduction pathways. Nutrition and cancer, 2007. 58(2): p. 162-70.
Harper, C.R., et al., Flaxseed oil increases the plasma concentrations of cardioprotective (n-3) fatty acids in humans. The Journal of nutrition, 2006. 136(1): p. 83-7.
Prasad K. Flaxseed and cardiovascular health. J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Nov;54(5):369-77. Review.
Zhang W, Wang X, Liu Y, Tian H, Flickinger B, Empie MW, Sun SZ. Dietary flaxseed lignan extract lowers plasma cholesterol and glucose concentration in hypercholesterolaemic subjects. Br J Nutr. 2008;99(6):1301-9.
Wang, L., J. Chen, and L.U. Thompson, The inhibitory effect of flaxseed on the growth and metastasis of estrogen receptor negative human breast cancer xenograftsis attributed to both its lignan and oil components. International journal of cancer. Journal international du cancer, 2005. 116(5): p. 793-8.
Wong HRD, Chahal NMN, N.P., Manlhiot CBS, Niedra EBS, McCrindle BW. Flaxseed in pediatric hyperlipidemia: A placebo-controlled, blinded, randomized clinical trial of dietary flaxseed supplementation for children and adolescents with hypercholesterolemia. JAMA Pediatr. 2013;167(8):708-13.
24.11.16