Polku: » Tutkimus » Pellavansiemenen terveysvaikutukset

TUTKITTUA TIETOA RAVITSEMUSOMINAISUUKSISTA

Pellavansiementen ravitsemuksellisia ominaisuuksia on tutkittu paljon mm. Kanadassa. Suomenkielinen kirjallisuusselvitys pellavan ravitsemuksellisista ominaisuuksista on tehty 2009. Oheiseen pdf-tiedostoon on ravitsemustieteen maisteri Kaisa Mensonen koonnut keskeiset tutkimustulokset. Katsauksesta ilmenee hyvin pellavansiemen monet fysiologiset vaikutukset. 

Kirjallisuusselvityksen mukaan pellavansiemenissä on paljon kaliumia, fosforia ja magnesiumia sekä biologisesti aktiivisia lignaaneja. Öljypellava on myös hyvä proteiinin lähde, sillä siemenissä on proteiinia 20 % ja sen aminohappokoostumus on erinomainen jopa verrattavissa soijan proteiiniin. Pellavansiemenen hyvinvointia edistävät vaikutukset perustuvat sen sisältämiin kuituihin, välttämättömiin rasvahappoihin, etenkin alfalinoleenihappoon, sekä lignaaneihin.

Alfalinoleenihapon on osoitettu alentavan veren kolesterolitasoa ja auttavan lasten normaalia aivojen kehittymistä.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan riittävä määrä alfalinoleenihappoa on 2 grammaa päivässä. Sen saa esimerkiksi teelusikallisesta pellavansiemenöljyä tai ruokalusikallisesta pellavarouhetta. Alfalinoleenihappo on omega-3 ryhmään kuuluva rasvahappo, joka on ihmiselle välttämätön ja sitä tuleekin saada ravinnosta.

Pellava ei sisällä gluteenia, joten se sopii myös keliaakikoille.