Polku: » Viljelijätietoa öljypellavasta » Öljypellavan kasvuvaiheet kuvin

Kuvia öljypellavan kasvuvaiheista satokauden aikana

25.4. PELTO TALVEN JÄLJILTÄ
Vielä on hiljaista, pelto kynnöksellä ja töyhtöhyypällä pesä pellossa. Sarja alkaa kun siemenet kylvetään maahan. Kovin kauaa ei mene, lämpimämpiä säitä odotellessa!


7.5. KYLVÖ
Tänään sitten kylvettiin, poutapäivänä. Pelto oli jo pinnasta kuiva ja sopivan kostea. Kevätkosteuden pitäisi kuitenkin saada säästettyä kasvin käyttöön. Lämpöä kaivattaisiin lisää, vielä on vähän turhankin kosteaa ja kylmää.
Viljeltävä lohko on kooltaan 5,7 hehtaaria ja lajikkeeksi laitettiin tänä vuonna Helmi-pellavaa. Lohko kylvettiin suoraan kynnökselle jyrsinkylvönä ja osa lohkosta tasausäestettiin. Pelto vielä jyrätään kun pinta kuivuu.
Lämmintä, lämmintä ja lämmintä ilmaa odotellaan! Orastumiseen menee vielä melko tovi mikäli kylmät kelit jatkuvat!
Ja ne töyhtöhyypän pesät?! Pesiä löytyi vielä lisää, kaiken kaikkiaan viisi kappaletta. Kiersimme pesät, tosin yksi jäi kuitenkin pyörän alle. Pesikööt rauhassa!

17.5. ORAAT
Aurinkoa ja lämpöä saatiin kuin saatiinkin. Kylvön jälkeen kertyi sadettakin 16 milliä ja lämpösummaa 70,9 astetta. Oraat tulivat hetkessä pinnalle ja nyt sitten seurataan kasvua.
Töyhtöhyypän poikasetkin ovat kuoriutuneet. Osa viipottaa jo pellolla.

13.6. KASVUKAUSI HYVÄSSÄ ALUSSA
Pelto on kauttaaltaan kauniin vihreä ja kasvukausi päässyt hyvään vauhtiin. Korkeutta on kertynyt kymmenkunta cm. Pellava on vaatimaton ja muita kasveja ekologisempi kasvi siinä suhteessa, ettei se tarvitse paljon lannoitusta. Ruiskutuksiakin on vähemmän, koska pellavalla ei ole tuhohyönteisiä eikä kasvitauteja. Lämpösummaa on kertynyt kylvöstä 303 astetta ja sadetta 75 milliä. Nyt odotellaan kukintaa heinäkuussa.

7.7. PELLAVA KUKKII HEINÄKUUSSA
Nyt voi maaseuduilla bongata sinisenään kukkivaa pellavapeltoa. Pellavan kukinta on täydessä loistossaan ja kukka kauneimmillaan ja kukat avoinna päiväsaikaan. Kukka on siro ja vaalean sininen ja se keinuu hyvin tuulen mukana. Kukinta kestää muutaman viikon, joten pientä onneakin tarvitaan sinisen 'pellavameren' löytämiseksi. Maamme 2,3 miljoonasta peltohehtaarista vain muutamalla tuhannella viljellään pellavaa. Tavoitteena on kuitenkin kasvattaa viljelyalaa viiteen tuhanteen hehtaarin, sillä kysyntää öljypellavalle kyllä riittää. Sadetta on tähän mennessä kertynyt 110 milliä ja lämpösummaa 544,9 astetta.

2.9. ÖLJYPELLAVA PUIDAAN MYÖHÄÄN SYKSYLLÄ
Puinti on parhaillaan käynnissä ja satonäkymät koko Suomessa keskimääräisen kohtuulliset. Tosin paikoin kuiva kesä on pienentänyt satomääriä. Puimurit erottavat kauniiksi ruskettuneilla pellavapelloilla siemenkodat eli 'sylkyt'. Siemenet kuivataan viljakuivureissa ja varastoidaan myyntiä varten. Öljypellavalle riittää kysyntää, suurin osa Suomessa viljellystä öljypellavasta myös käytetään Suomessa.

2.8. PELLAVAPELTO KAUNIIN RUSKEANA SIEMENKODISTA
Elokuun pellavapelto on väriltään kauniin ruskea. Kukinta on ohi ja haaroittuneessa kasvissa on parisenkymmentä siemenkotaa, joissa jokaisessa kymmenkunta siementä. Kauniin ja poikkeuksellisen lämpimän kesän jälkeen kasvusto on kutakuinkin normaalitilanteessa, sillä lämpöä ja kosteutta on ollut sopivasti. Tällä hetkellä lähinnä odotellaan - kuukauden verran siemenet saavat rauhassa kypsyä. Syyskuussa päästään korjaamaan satoa metrin korkeudella hulmuavista pellavista

1.10. PELLOT SYYSMUOKATAAN PUINNIN JÄLKEEN
Lähes puoli vuotta on kulunut kylvöstä sadonkorjuun kautta tähän päivään. Pellot syysmuokataan ja ne jäävät tummanpuhuvina odottamaan talvea ja ensi kevään toimia. Talven routa käsittelee ja murentaa multaa seuraavan kevään kylvöä varten. Saapa nähdä hyppivätkö töyhtöhyypät taas huhtikuussa näillä kynnöksillä!