Polku: » Tietoa pellavansiemenestä » Hyvää terveydelle

HYVÄÄ TERVEYDELLE

Pellavansiemenen keskeiset terveysvaikutukset perustuvat sen sisältämään ravintokuituun, rasvahappoihin ja lignaaneihin. Kun pellavansiemenestä puristetaan öljyä, samalla saadaan pellavarouhetta. Paahdettu rouhittu pellava sisältää koko pellavan siemen, silloin öljyä ei ole puristettu pois. Pellavan sisältämät hyvinvoinnin siemenet ovat tarjolla siemenissä, rouheessa, rakeissa, öljyssä, kapseleissa sekä pellavaa sisältävissä elintarvikkeissa, kuten leivissä, omega-3-kananmunissa ja margariinissa.

Pellavan vanhimpia tunnettuja käyttötapoja on kokonaisten pellavansiementen liottaminen haaleassa vedessä ja näin muodostuneen geelimäisen seoksen nauttiminen vatsan rauhoittamiseksi.
Nykyään pellavaa voi nauttia monella muullakin tavalla.

Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä ihmisen kokonaisterveyden kannalta. Jo 70-luvulla ymmärrettiin omega-3:ien merkitys sydämen ja verisuonten hyvinvoinnin kannalta. Välttämätön rasvahappo ALA vaikuttaa mm. sikiön kehitykseen, ihon, kynsien ja hiusten terveyteen, veren hyytymiseen, tulehdusreaktioiden hillitsemiseen sekä solukalvojen kimmoisuuteen. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan omega-3-rasvahapoilla on yhteys myös mielenterveyteen. Runsas omega-3-rasvahappojen saanti saattaa esimerkiksi vähentää riskiä sairastua masennukseen. Toisaalta omega-3-rasvahapot voivat vaikuttaa nopeuttavasti myös masennuksesta toipumiseen (Tanskanen A. 2000).