Öljypellavan tärkeä kuidut

Pellavansiemenissä ja rouheessa on kuitua noin 37 %. Ruokalusikallisessa pellavarouhetta on 3 g kuitua, ja esimerkiksi ruokalusikallisessa vehnälesettä on kuitua noin 1,5 g.

Pellavansiemeniä ja pellavansiemenrouhetta tai niitä sisältäviä elintarvikkeita ja ravintolisiä käyttämällä voi helposti lisätä kuidun saantia. Päivittäinen annos on 2 ruokalusikallista. Se sisältää kuitua 6 g eli viidenneksen päivän kuitutarpeesta. Pellavan hiilihydraateista suuri osa on imeytymätöntä kuitua, joka ei nosta veren sokeripitoisuutta. Näin ollen se sopii erinomaisesti niille, jotka haluavat noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota. Pellavatuotteet ovat hyvä kuitulisä myös keliaakikoille.

Pellavansiemenen kuidusta 2/3 on liukenematonta ja 1/3 on liukoista. Liukenematon kuitu lisää ulosteen massaa, parantaa sen rakennetta ja edistää suolen toimintaa. Liukoinen kuitu geeliytyy. Se lisää kylläisyyden tunnetta, tasaa veren sokerin nousua aterian jälkeen, vähentää kolesterolin muodostumista ja lievittää ummetusta.

Pellavansiemenet edistävät suolen toimintaa

Ruoansulatusentsyymit eivät kykene hajottamaan kokonaisia pellavansiemeniä. Siemenet kulkeutuvat kokonaisina ruoansulatuskanavan läpi ja lisäävät ulostemassaa, mikä mahdollistaa tarvittaessa niiden suosituksia runsaamman käytön. 
Erityisesti liukenematon kuitu tuo apua ummetukseen. 2/3 pellavan kuiduista on liukenematonta.
 
Liukoinen kuitu, jota on 1/3 kuiduista, tasapainottaa aterian jälkeen veren sokerin nousua ja lisää kylläisyyttä. Lisäksi se auttaa kolesterolitasapainon ylläpitämisessä, koska se sitoo itseensä sappihappoja.
 
Pellavansiemeniä on perinteisesti käytetty vatsavaivojen rauhoittamiseen veteen liotettuna. Niiden veteen irtoava limamainen aine, musiini, rauhoittaa vatsan limakalvoja.
Rikottujen pellavansiementen ja pellavansiemenrouheen etu pellavansiemeniin verrattuna on se, että niistä saa myös siemenen muita ravintoaineita, kuten öljyä, proteiinia, lignaaneja ja kivennäisaineita.
 

Katso myös tiedote Kuitu syytä muistaa karppauksessa.