Polku: » Tietoa pellavansiemenestä » Hyvää terveydelle » Kasviöljyjen vertailu

KASVIÖLJYJEN AMINOHAPPOKOOSTUMUKSISSA EROJA

Pellavaöljyn erikoisuus on suuri määrä alfalinoleenihappoa (ALA). Auringonkukkaöljyssä puolestaan on paljon linolihappoa (LA). Alfalinoleenihappo ja linolihappo ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja, joiden oikea käsittely on tärkeää, sillä ne menettävät tärkeät kaksoissidoksensa, jos öljyä kuumennetaan tai jos valo ja happi pääsevät tekemisiin sen kanssa. 

Rypsiöljyssä ja oliiviöljyssä on runsaasti öljyhappoa. Se on kertatyydyttymätön rasvahappo eli sisältää vain yhden kaksoissidoksen. Öljyhappo kestää kuumennusta paremmin kuin em. monityydyttymättömät rasvahapot.


Kasviöljyjen rasvahappokoostumus (pdf)

Pylväikössä on merkittynä tyydyttyneiden, kertatyydyttymättömien sekä monityydyttymättömistä vain linolihapon (LA) ja alfalinoleenihapon (ALA) määrät. Loput rasvahapot, jotka puuttuvat 100 prosentista, ovat muita monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Monityydyttämättömiä rasvahappoja, kuvassa vihreällä, sisältävät kasviöljyt on hyvä säilyttää valolta suojattuna. Kotona avatun lasipuollon suojaksi voi laittaa vaikka ruskean paperipussin ja sulkea sen kiinni kuminauhalla. Jääkaappisäilytys ei ole välttämätön, sillä osa rasvoista voi kiteytyä kylmässä ja annostelu voi vaikeutua. Jos öljy pääsee valon vaikutuksesta hapettumaan, niin sen maku muuttuu karvaaksi.