Polku: » Pellava-aineisia artikkeleita

Takaisin

Öljypellavaa peltoon: pienillä panoksilla hyvä tuotto
Öljypellava niittää mainetta terveellisenä tuotteena, ja on valittu muun muassa vuoden rohdoskasviksi. Öljypellavayhdistyksellä on huoli raaka-aineen riittävyydestä: kysyntää olisi ainakin kaksinkertaiselle määrälle kotimaista öljypellavaa.
Helppolukuisen viljelyoppaan toivotaan vahvistavan viljelyintoa, samoin kuin tutkitun tiedon pellavanviljelyn kannattavuudesta.

- Pienillä panoksilla hyvä tuotto, Öljypellavayhdistyksen puheenjohtaja, maanviljelijä Juho Maula kiteyttää öljypellavan viljelyn edut.
- Öljypellavan viljely on helppoa, se viihtyy savimailla ja vaatii lannoitteita puolet vähemmän kuin viljat. Kasvi on siis myös hyvin ekologinen.

Yhdistykseen kuuluvat öljypellavan jalostajat ovat huolissaan raaka-aineen saatavuudesta. Tuontiöljypellavaa olisi kyllä saatavissa, mutta öljypellavan kotimaisuudella on selkeä lisäarvo.

Vuonna 2010 tavanomaisen öljypellavan viljelyala oli 2600 ha ja luonnonmukaisen 117 ha. Lisäviljelyalaa tarvitaan molempiin, jotta tuontitarve olisi pienempi. Tullin tilaston mukaan Suomeen tuotiin 982 tonnia öljypellavansiemeniä vuonna 2009. Erityisesti luomupellavasta on huutava pula.

Kannattavaa viljelyä

Öljypellava on tutkitusti kannattava valinta. Öljypellavayhdistys voitti Maatilan Pellervon ja Helsingin Yliopiston järjestämän Hyvä Sato -viljelykilpailun viime vuonna. Öljypellavayhdistys viljeli Laser-öljypellavasta huippusadon 1462 euron katteella / hehtaari. Kilpailuun osallistui seitsemän joukkuetta, jotka oli koottu tutkimuksen, neuvonnan ja maatalouskaupan ammattilaisista.

- Lisäksi öljypellavan etuna on sopimusviljelijälle se, että hinta ei heilahtele kesken vuotta pörssihinnan mukaan. Liikkeet tekevät viljelysopimuksia joissa kaikki ehdot on sovittu etukäteen, Juho Maula kertoo.

Kuluttaja haluaa lisää pellavatuotteita

Öljypellavasta valmistetuille elintarvikkeille ja luontaistuotteille on kysyntää. Kuluttajaa kiinnostavat öljypellavan terveyttä edistävät ominaisuudet: kuitu ja omega-3-rasvahapot. Öljypellavatuotteet ovat luontaisesti terveellisiä ja helppokäyttöisiä, ja siten vastaavat tämänhetkiseen kuluttajien luonnollisuuden vaateeseen elintarvikkeissa. Lisäksi pellavan ekologisuus herättää kiinnostusta tuotteisiin.

Öljypellavatuotteet saavat näkyvyyttä erityisesti terveystuotekaupoissa, koska Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi sen vuoden 2011 rohdoskasviksi.

Viljelyopas helpottaa aloittamista

Öljypellavayhdistys on tuottanut viljelyoppaan, jossa perehdytään öljypellavan viljelyyn ja sen kannattavuuteen, sadon käsittelyyn ja markkinointiin sekä tärkeimpiin kasvun vaiheisiin. Oppaassa on selkeät laatukriteerit, jotka helpottavat viljelyn aloittamista: se tarjoaa kattavan tietopaketin sekä viljelyä aloittaville että kokeneille viljelijöille. Opasta* voi tilata Öljypellavayhdistyksestä.

*Sähköinen Öljypellavan viljelyopas sekä maksuttoman painetun Öljypellavan viljelyoppaan tilaus: www.pellava.fi

Lisätietoja: www.hyvinvointiapellavasta.fi ja www.growprofit.fi
Öljypellavayhdistys, pj Juho Maula, puh. 0400 923 823

Öljypellavayhdistys on Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimialayhdistys, joka toimii alan yhteistyöfoorumina ja luo jäsenyrityksilleen lisäarvoa parantamalla niiden toimintaedellytyksiä. Yhdistyksen jäseninä ovat:
Elixi Oil Oy
Oy Linseed Protein Finland Ltd
Neomed Oy
Tuusulan Osuuspuristamo
Sini-Pellava Oy
06.05.11