Polku: » Tietoa pellavansiemenestä

ÖLJYPELLAVANSIEMENEN KOOSTUMUS

Öljypellavan siemenen öljypitoisuus on noin 40 prosenttia, proteiinipitoisuus noin 20 prosenttia ja kuitupitoisuus on noin 28 %. Öljypellava sisältää myös muun muassa kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja seleeniä sekä B-, E-, ja K-vitamiineja. Pellavan erikoisuus on runsas lignaanien (pellavan oma antioksidantti) ja alfalinoleenihapon (omega-3) määrä.

Öljypellavaöljy sisältää molempia välttämättömiä rasvahappoja: alfalinoleenihappoa ja linolihappoa. Ihmisen hyvinvoinnin kannalta omega-6 ja omega-3 -rasvahappojen suhde on ihmiselle ihanteellinen.

Pellavansiemenen ravintosisältö:

Pellavansiemen   /100g
Energiaa   1883 kJ (450 kcal)
Proteiinia   20 g
Imeytyvää hiilihydraattia   1 g
Kuitua   28 g
Rasvaa   41 g
josta tyydyttynyttä   3,4 g
josta kertatyydyttymätöntä   7,4 g
josta monityydyttymätöntä   30 g

 

Pellavarouhe on ihanteellinen kuidun lähde

Kylmäpuristuksessa syntyvä valkuaispitoinen pellavarouhe sisältää öljyä edelleen noin 15-20 prosenttia sekä paljon kuitua.

Markkinoilta löytyy myös paahdettua rouhittua pellavaa, jossa pystytään hyödyntämään pellavan koko siemen. Siitä ei ole poistettu mitään. Hellävaraisen paahdon ansiosta hyvät rasvahapot voidaan säilyttää tuotteessa. Rouhitussa pellavassa saadaan hyödynnettyä siemenen sisältämä kuitu ja proteiini, jotka ovat kuorikerroksissa ja öljy jonka kautta tulevat omega-3-rasvahapot käyttöön.

Lähde: www.flaxcouncil.ca ja THL, Elintarvikkeiden koostumustietokanta, Fineli, 9.painos, 2009, www.fineli.fi