Polku: » Tutkimus

Pellavansiemenen terveyttä edistävät vaikutukset

Pellavansiementen ravitsemuksellisia ominaisuuksia on tutkittu paljon mm. Kanadassa ja nyt tulokset on koottu helppolukuiseen kirjallisuuskatsaukseen. Yksiin kansiin on alan kirjallisuudesta kerätty pellavansiemenen hyvinvointia ja terveyttä edistävät vaikutukset, jotka perustuvat sen sisältämiin kuituihin, välttämättömiin rasvahappoihin, etenkin alfalinoleenihappoon sekä lignaaneihin.

Pellavansiemenissä on myös paljon kaliumia, fosforia ja magnesiumia sekä biologisesti aktiivisia lignaaneja. Öljypellava on lisäksi hyvä kasviproteiinin lähde, sillä siemenissä on 20 % proteiinia. 

Alfalinoleenihapon on osoitettu alentavan veren kolesterolitasoa ja auttavan lasten normaalia aivojen kehittymistä. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan riittävä määrä alfalinoleenihappoa on 2 grammaa päivässä. Sen saa esimerkiksi teelusikallisesta pellavansiemenöljyä tai ruokalusikallisesta pellavarouhetta.

Alfalinoleenihappo on omega-3-ryhmään kuuluva rasvahappo, joka on ihmiselle välttämätön ja sitä tulee saada ravinnosta.

Lue kirjallisuuskatsaus öljypellavan ravitsemustutkimuksista. Kirjallisuuskatsauksen on laatinut ravitsemustieteen maisteri Kaisa Mensonen.