Polku: » Pellava-aineisia artikkeleita

Takaisin

Öljypellavan sopimusviljelijöitä tarvitaan viljelyalan lisäämiseksi
Öljypellavan kysyntää olisi yli tuhannelle lisähehtaarille
Öljypellavayhdistykseen kuuluvat öljypellavan kotimaiset jalostajat haluavat ensi kesälle lisää öljypellavan sopimusviljelijöitä. Tuontiöljypellavaa on tarjolla, mutta kotimaassa viljellyllä öljypellavalla on selkeä lisäarvo sekä parempi öljyn laatu.

Viime vuosina öljypellavan viljelyala on ollut 1000-1800 ha. Erikoiskasvien viljelystä kiinnostuneiden toivotaan ottavan yhteyttä suoraan yrityksiin sopimusviljelymahdollisuuden selvittämiseksi. Kaikki sopimusviljelty pellava on ostettu jalostukseen ja lisäksi on jouduttu tuomaan vielä toinen puoli lisää.

Sopimusviljelyn lisäetuna on varmuus
- Myös luomupellavaa tarvitaan, kertoo viljelypäällikkö Heikki Lahti-Kala Linseed Oy:stä ja toivoo lisää sekä tavanomaisia että luomuviljelijöitä etenkin Pohjanmaalta ja Etelä-Suomesta.

Hinta ei heilahtele pörssihinnan mukaan kuten viljan hinta, kiteyttää Elixi Oilin toimitusjohtaja Ville Kauppinen ja jatkaa, että yritykset tekevät viljelysopimuksia, joissa kaikki ehdot sovitaan etukäteen. Elixi Oil toimii Somerolla Lounais-Suomessa.
Elixi Oil toimittaa osan somerolaisen Neomedin käyttämästä öljypellavaraaka-aineesta.

Neljäs öljypellavaa Suomessa jalostava yritys on Sini-Pellava, joka toimii Metsämaalla Forssan pohjoispuolella Lounais-Suomessa.

Viljelijän kannalta hyviä asioita on kolme
Ensinnä on mainittava viljan viljelyä pienemmät kulut eli öljypellava vaatii lannoitteita puolet vähemmän ja kasvinsuojeluaineiden tarvekin on selkeästi pienempi kuin viljalla. Toinen tärkeä etu on viljelykiertoa parantava vaikutus. Kolmas hyvä asia on pienellä työmäärällä saatava hyvä tuotto. Puinnin onnistuminen edellyttää asiaan paneutumisista ja kuivaa puintikeliä.

Viljelytietoa kuten myös kylvösiemeniä saa parhaiten ottamalla yhteyttä suoraan öljypellavaa jalostaviin yrityksiin, joissa toimivat viljelypäälliköt kertovat miten pellavan viljelyssä onnistuu parhaiten. Kannattaa valita omaa tilaa lähinnä oleva yritys ja soittaa ensin sinne. Muiden kokemuksia kannattaa hyödyntää ja lisätietoa saa aina, kun tekee viljelysopimuksen. Helppolukuinen viljelyopas kertoo sekä sanoin että kuvin pellavan viljelystä ja opas löytyy tästä http://www.hyvinvointiapellavasta.fi/tiedostot/pellavaopas.pdf


Öljypellavan viljelyn pikaohje nopeille menee näin:
  • Keväällä kylvetään ensimmäisenä.
     Sopiva siemenlajike ja lannoite sovitaan viljelypäällikön kanssa.

  • Juhannuksen jälkeen ihaillaan kaunista sinistä tai valkoista kukintaa.

  • Puintiterä mielellään uusi tai vanha teroitetaan teräväksi, puimuri puhdistetaan ja puintihommaan lähdetään vasta kolmantena perättäisenä kuivana päivänä syyskuussa. Puitavan kasvuston tulee olla kuiva.

  • Jotta öljyn laatu säilyy hyvänä, tulee siemeniä rikkovia kuljettimia ja puhaltimia välttää.


Öljypellavatuotteille on kuluttajakysyntää
Öljypellavasta valmistetuille elintarvikkeille ja luontaistuotteille on kasvavaa kysyntää. Korkean kolesterolin taltuttamiseen saa tutkitusti apua pellavaöljystä. Kaksi teelusikallista öljyä päivässä sisältää tärkeää alfalinoleenihappoa niin paljon, että se auttaa alentamaan veren kolesterolipitoisuutta. EFSA on virallisesti hyväksynyt terveysväitteen perusteet. Kotimaisia tuotteita voi suositella lämpimästi, sillä pellavaöljy on hyvä ja ekologinen vaihtoehto kalaöljyille.

Pellavansiemenessä on korkea kuitupitoisuus. Jo 1- 2 lusikallista rouhittua pellavaa tai pellavarouhetta riittää hyvien ravitsemusominaisuuksien saamiseksi. Suurkulutusta ei suositella eli kohtuukäyttö on viisasta myös öljypellavan tapauksessa.

Hyviä tuotteita löytyy yritysten sivuilta esim.
http://www.elixi.fi/
http://www.elixi.fi/media/uploads/rouhevamainosilmankilp.pdf
http://www.valo24h.fi/
www.gflumina.fi/
http://www.linseed.fi/
http://www.sini-pellava.fi/
http://www.neomed.fi/etusivu.html
http://www.neomed.fi/linolive.html
www.pellava.fi

Kotieläimille myös
Tiloilla pellavaa tai pellavarouhetta voi käyttää myös eläinten rehun täydentäjänä. Hevosten rehuissa pellavalisää on käytetty jo pitkään, mutta pellavarouhe sopii kohtuullisesti käytettynä myös muille kotieläimille. Kasviöljyt saavat karvan kiiltämään ja korkea proteiinipitoisuus täydentää rehua.
http://www.neomed.fi/kuvat/pdft/hippolax_esite.pdf
http://www.sini-pellava.fi/pellava-musti.htm
http://www.mtt.fi/koetoiminta/pdf/mtt-kjak-v58n3s16a.pdf


Lisätietoja:

Viljelypäällikkö Tiina Toivonen 050 365 1871, Elixi Oil Oy:stä Somerolta
Viljelypäällikkö Heikki Lahti-Kala, p. 0400 166 162, Linseed Oy:stä Kauhavalta
Sini-Pellava Oy, puhelin 040 5354 663, Metsämaalta

Elintarviketeollisuusliitto ry, toimialapäällikkö Elisa Piesala p. 040 754 68 24
Öljypellavayhdistys on Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR:n jäsen. Öljykasvien viljelyn lisääminen on yksi VYR:n toiminnan tavoitteista. Yhdistyksen jäseninä ovat: Elixi Oil Oy, Oy Linseed Protein Finland Ltd, Neomed Oy ja Sini-Pellava Oy.
Öljypellavayhdistys on myös Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimialayhdistys, joka toimii alan yhteistyöfoorumina ja luo jäsenyrityksilleen lisäarvoa parantamalla niiden toimintaedellytyksiä.
02.12.14