Polku: » Tietoa pellavansiemenestä » Hyvää terveydelle » Välttämättömät rasvahapot

Mihin välttämättömiä rasvahappoja tarvitaan?

Pellavansiemenöljyssä on runsaasti välttämättömiä rasvahappoja, linolihappoa LA (omega-6) ja alfalinoleenihappoa ALA (omega-3). Välttämättömillä rasvahapoilla on elimistössä monta elintärkeää tehtävää:
- ovat solukalvojen rakenneosina ja säätelevät niiden toimintaa
- osallistuvat hermoston ja verisuoniston kehitykseen ja toimintaan
- osallistuvat näön tarkkuuden ylläpitämiseen
- ovat hormoninkaltaisten aineiden esiasteita. Nämä vaikuttavat verenpaineeseen, munuaisten toimintaan, veren hyytymiseen, tulehduksiin ja vastustuskykyyn.

Välttämättömien rasvahappojen saannin turvaamiseksi tulee päivittäin nauttia hyviä kasviöljyjä. Länsimaisessa ruokavaliossa saamme liikaa omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3-rasvahappoihin. Kasviöljyjen rasvahappokoostumuksissa ja fysiologisissa vaikutuksissa on merkittäviä eroja. Pellavansiemenöljyssä tämä suhde on terveyden kannalta ihanteellinen.

Pellavansiemenöljyä kuten muitakin öljyjä voi nauttia ihan sellaisenaan lusikalla tai osana muita ruokia. Parhaimmillaan kylmänä. Pitkäaikaisia kuumia valmistuslämpötiloja tulee välttää, sillä rasvahappojen fysiologisten vaikutusten kannalta tärkeät kaksoissidokset hapettuvat korkeiden lämpötilojen, valon ja hapen vaikutuksesta ja menettävät osan vaikutuksistaan.

1-2 tl pellavansiemenöljyä päivässä turvaa välttämättömien rasvahappojen saannin.