Polku: » Tietoa pellavansiemenestä » Hyvää terveydelle » Kasviöljyjen vartailu

Kasviöljyjen rasvahappokoostumuksissa on eroja

Pellavaöljyn erikoisuus on suuri määrä alfalinoleenihappoa (ALA). Auringonkukkaöljyssä puolestaan on paljon linolihappoa (LA). Alfalinoleenihappo ja linolihappo ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja. Ne menettävät tärkeät kaksoissidoksensa, jos öljyä kuumennetaan tai jos valo ja happi pääsevät tekemisiin sen kanssa.

Rypsiöljyssä ja oliiviöljyssä on runsaasti öljyhappoa. Se on kertatyydyttymätön rasvahappo eli sisältää vain yhden kaksoissidoksen. Öljyhappo kestää kuumennusta paremmin kuin monityydyttymättömät rasvahapot.

Kasviöljyjen rasvahappokoostumus (pdf)
Pylväikössä on merkittynä tyydyttyneiden, kertatyydyttymättömien sekä monityydyttymättömistä vain linolihapon (LA) ja alfalinoleenihapon (ALA) määrät. Loput rasvahapot, jotka puuttuvat 100 prosentista, ovat muita monityydyttymättömiä rasvahappoja.